Kööpenhaminassa kokoontuu parhaillaan ns. päättäjiä ja suuri joukko mielenosoittajia yrittää pistää painetta heidän suuntaansa.

Vuosikausia on myös vellonnut keskustelu siitä, että mikä osuus ilmastonmuutoksessa on ihmisen vaikutuksella ja mikä jollain muulla. Surullista on, että keskustelu ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista on jäänyt sille tasolle, että ihmisen vaikutus olisi epäselvä.

Yle on esittänyt viime viikkoina monia paljon ajatuksia herättäneitä dokumentteja. Niistä voi lyhyesti vetää yhteen kiteytyksen: maailma on muuttunut ihmisen seurauksena ja vain yksittäisten kansalaisten aktiivisuus saa aikaan isoja muutoksia. 

Tässä muutamia niistä:

Itse näen, että ihmisen vaikutus maapalloon on kiistaton. Eliöitä ja kokonaisia elinympäristöjä tuhoutuu koko ajan. Maapallon ilmastonmuutosta hidastavia mekanismeja heikennetään ja ilmakehän päästöt kasvavat aina vain. Ei ole vaikea uskoa, että tällä on vakavat seurauksensa, vaikka ei seuraisikaan koko maailman keskusteluja ja tutkimustuloksia.

Valtioiden, niiden järjestöjen ja suuryritysten päättäjät pyrkivät tekemään aina mahdollisimman pieniä muutoksia, jotta eivät menettäisi rahaa, kannatusta seuraavissa vaaleissa tai valtaa.

Siksi tarvitaan ihmisistä lähtöisin olevia muutoksia; tekoja ja ajattelutavan muutosta, joka toivottavasti leviää nopeasti.

Näin joulun alla valitettavasti kontrasti vanhan ajattelun kanssa on harvinaisen selvää. Ihmiset ostavat päätä pahkaa lisää tavaroita, vaikka eivät niitä tarvitse. Eräskin haastateltu sanoi, että pitää seurata muotia ja ostaa siksi uusia kodin sähkölaitteita.

Nyt on mahdollista vielä päättää tehdä joulusta mielen eikä materian joulu. Eettiset, kestävät ja palveluita korostavat lahjat ja ylipäänsä vähemmän tavaraa on oikea linja.