Olen ihmetellyt nyt pari vuotta biokaasun hidasta menestystä Suomessa. Monet järkevän oloiset ihmiset, vihreissäkin, eivät ole ymmärtäneet miksi biokaasu on niin hyvä juttu.

Biokaasussa on niin monta hienoa ominaisuutta, että se on mielestäni yksi 5 tärkeimmästä lähivuosikymmenien ratkaisusta ympäristöongelmiin.

Ensinnäkin biomassasta tuotettaessa biokaasua eli metaania voidaan samassa laitoksessa tuottaa lämpöä, sähköä ja liikennepolttoainetta. Todellinen monitoimilaitos!

Hienointa on, että jonkinlainen teknologia on olemassa biokaasun tuotantoon ihan maatilaluokasta aina isoon teollismaiseen tuotantoon. Biokaasulaitos on malliesimerkki hajautetun energian ja bioperäisen jätteenkäsittelyn tuotantoon.

Biokaasulaitos parhaimmillaan hygienisoi biomassajätettä, tekee siitä hyvää lannoitetta ja vielä vähentää hajuhaittoja.

Onneksi on positiivisia esimerkkejä, joista oikein hieno on Biovakka Oy. Aikovat pistää yhden ison laitoksen pystyyn/vuosi ja jatkaa siitä naapurimaihin. Hatunnosto Varsinais-Suomalaisille viljelijöille, jotka laittoivat yhtiön pystyyn!! Katsokaapa lukuja täältä

Jos vain on mahdollisuus, käykää ihmeessä tutustumassa Kalmarin tilaan Laukaan Leppävedellä ja Biovakan laitokseen Vehmaalla. Biokaasuun kannatta alkaa tutustumien täältä Biokaasufoorumilta.