"Turpeen polton lopettamisella täytettäisiin heti Suomen 20% CO2-päästötavoite." Risto Sulkavan ja SLL:n mielestä turve on erityisen tärkeä asia Suomen ilmastopolitiikassa ja siitä on eniten levitetty valheita.

Tänään oli siis Vihreän Keurusseudun järjestämä tilaisuus otsikolla: Miten Keuruu pärjää ilmastonmuutoksessa.

Tilaisuus oli erittäin korkealaatuinen. Oras Tynkkynen pääsi käymään Keuruulla, kun tarpeeksi kauan houkuttelin häntä. Muita alustajia olivat Risto ja kaupunginjohtaja Timo Louna.

Se, missä tilaisuus ei onnistunut oli vähäinen kuulijamäärä. Liian kaunis sää varmasti osaltaan esti tulijoita, mutta kyllä syynä on varmasti jotain muutakin.

Oraksen esityksessä tuli esille hyviä pointtejä kuntien roolista ja mahdollisuuksista vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Energiansäästöä rakennuksissa voi toteuttaa esimerkiksi ESCOjen avulla. Kunnan ei siis tarvitse investoida itse mitään. Säästöt maksavat investoinnin yritykselle.

Toinen suuri tapa millä kunta vaikuttaa on julkiset hankinnat. Valitsemalla ilmastollisestikin paremman vaihtoehdon pystyy kunta vaikuttamaan tuotantoon.

Kaupunginjohtaja Louna paljasti, että hän ei tiedä mikä on Keuruun CO2-tase. Lähtökohtaisesti pitää tietää nykytilanne, että voisi parantaa. Keuruullakin pitää tehdä ilmastoselvitys ja strategia, jonka tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi kunnaksi vuoteen 2020 mennessä.

Keuruulla on jo päästy energiantuotannossa kohtalaiseen tilanteeseen, missä noin 50% julkisesti tuotetusta lämmöstä tuotetaan uusiutuvilla. Paljon on kuitenkin vielä tehtävissä kunnallisen päätöksen teon piirissä. Yritystoiminnan kehittämiselläkin pitää tähdätä kestävien yritysten syntymiseen.