Olipa surullista lukea Keuruun kaupunginhallituksen kokouspöytäkijasta kuinka nuivasti suhtauduttiin kuntalaisaloitteeseen yleisestä lukutilasta pyhinä. Samassa kokouksessa hallitus käsitteli myös valtuustoaloitetta keskustelupalstasta Kaupungin kotisivuille.

Molemmat aloitteet ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille: sekä yhteisöllisyyttä tukevia, että osallistumista parantavia.

Kokemukseni on, että tällaisiin pieniin aloitteisiin suhtaudutaan lähes poikkeuksetta nuivasti tai ainakin byrokraattisesti. Onko sitten ihme, että - kuten Suur-Keuruu kertoi - Keuruullakin on jätetty vain pari aloitetta vuodessa.

Kummassakin tapauksessa olisi ollut mahdollista etsiä tapoja toteuttaa aloitteet. Lukutila voitaisiin pitää auki esimerkiksi vapaaehtoisvoimin, eikä sen tarvitsisi olla välttämättä kirjastossa pyhinä, vaan esimerkiksi ABC:llä tai Nesteellä.

Keskustelupalsta-aloite toki saattaa olla poliittisesti vaikeakin joidenkin valtaa pitävien hyväksyä. Mutta palstan ylläpitäminen ei välttämättä olisi työlästä, sillä moderointiakin voidaan hoitaa joillekin vapaaehtoisille moderaattoreille annettavilla tunnuksilla ja sillä, että postaukset pitää ennalta hyväksyä. Aivan hyvin tuo tuntuu toimivan muissa kunnissa, esim Äänekoskella. Itse kyllä ehdottaisin sitä, että palstalle voisi kirjoittaa vain rekisteröityneet kirjoittajat.

Toivottavasti aloitteisiin yritetään jatkossa etsiä innovatiivisemmin ratkaisuja. Demokratia ei saa jäädä tuleen makaamaan kunnissakaan.