EU:n komission näkemykset energiantuotannon tulevaisuudesta ovat saaneet Suomessakin aikamoisen mylläkän aikaan.

Talouselämän talutusnuorassa tutkimuksia tehtaileva VATT on luonut kauhukuvia. Tietyt mediat ja erityisesti opposiotion vasemmisto sekä kokoomuspoliitikot ovat kilvan julistaneet Suomen kilpailukyvyttömyyttä. On puhuttu kauhistellen komission meille velvoittamasta TAAKASTA, kun kyse on meidän VASTUUSTA osana EU:ta ja koko maailmaa.

Monet, erityisesti keskustalaiset, poliitikot ovat alkaneet näyttää vihreää valoa esimerkiksi tuulivoimalle ja syöttötariffeille. Iltapäivälehdet ovat kilvan julkaisseet niitä energian säästövinkkejä, joita ympäristöjärjestöt ovat jo vuosikymmenen painaneet lärpäkkeisiinsä.

Vt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on ollut juuri niin hyvä, kuin hänet aiemmin jonnin verran tuntevana olin uumoillutkin. Turveinnostus on toki vastapainona odotettavaa.

Eniten huolissaan on varmasti öljyala. Tiilikaisen voimakkaasti esiin tuoma heikko öljyn tulevaisuudenkuva kuin puhkaisi sen hennon verhon, joka ei kenellekään vähän maailman tilaa seuranneelle ole ollut uutinen enää vuosiin. Öljyn aika lämmityksessä on auttamattomasti ohi, ja liikenne seuraa pian perässä.

Pellettilämmitystä työksenikin propagoivana, seurasin mielenkiinnolla pelletin nousemista esiin tässä asiassa. Olipa todellisen asenteen paljastavaa, että myös pellettikattiloita - muka - myyvän Kaukoran toimitusjohtaja haukkui pellettitoiveet lyttyyn. Huvittavaa, ja osoitus älyllisestä epärehellisyydestä, oli huomautus, että: "Juurihan Suomesta lakkautettiin kaksi paperitehdasta. Miten raaka-ainetta edes riittää pelletille?"

Toimitusjohtaja Raimo Aaltoselle voin kertoa: pellettiä viedään niin paljon, että käyttämällä kaikki itse lämmittäisimme yli 50 000 taloa nykyisellä pellettituotannolla. Ja kapasiteetti on jo nykyisten laitosinvestointipäätösten perusteella kaksinkertaistumassa parissa vuodessa.

Kaukora - ja koko öljystä elantoaan saava ala - näyttää panostavan ensisijaisesti aurinkolämmityksen yhdistämiseen öljylämmitykseen. Ja markkinoimaan bioöljyä, jota ei ole saatavana vielä mistään. Em. tiedotteessaan ala varoittaa turhista (pelletti tai maalämpö) investoinneista ja samalla myy mielellään alimitoitettuja aurinkolämpöjärjestelmiä, joiden  takaisinmaksuaika on kymmenissä vuosissa.