Päivän (kun luki eilisen lehden myöhässä ;-) paras uutinen oli Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätös, että Lempaatsuon turvetuotantohakemusta ei hyväksytty.

Päätöksestä käy ilmi, että lähes kukaan ei kannattanut Vapon hakemusta, paitsi Vapo ja yksi päätöstä käsitelleistä neuvoksista. Kaikkien viranomaisten ja muiden lausunnot olivat murskaavia.

Silti päätös oli yllättävä. Niin hurja on tilanne. Vapo ja muut turvetuottajat suoltavat tiukasti hakemuksia ja tekevät ne taktisesti isoille alueille, joista voi sitten vähän napsia pois. Noin niinkuin kompromissina, vaikka jäljelle jäänytkin alue kärsii.

Tämä päätös oli varmasti ilon aihe Asunnalla, missä asukkailla oli hieno porukka miettimässä hakemuksen kommentointia. Teoriassa Vapo voi vielä valittaa 30 päivän aikana. Hakemus on kuitenkin niin tyrmäävää luettavaa, että luulisi PR-puolen estävät flopin.

Toinen turvetta koskeva uutinen on VTT:n tekemä/teetetty tutkimus turpeesta valmistetusta biodieselistä. Itse asiassa tutkimus antaa yllättävän kaunistelemattoman kuvan asiasta. Eli Fischer-Tropsin synteesi vie paljon energiaa, turpeen hiilitase on tolkuttoman huono ja CO2-tase riippuu siitä, millä synteesiin tarvittava sähkö on tehty.

Turvebiodiesel on Vapolle varmasti tärkeä aihe, koska turpeen energiakäyttö ei ole mitenkään hyväksyttävissä enää hetken päästä. Turvebiodieselille on kuitenkin vaihtoehtoja. Fisher-Tropsissa voidaan käyttää muutakin kasvimassaa tai käyttää kasvit biokaasun tuotantoon. Biokaasulla ei kuitenkaan tuotantoa pystytä kahlitsemaan isoihin laitoksiin. Ja sitä eivät monet tahot valtasyistä halua.