LSO:n päätös siirtyä käyttämään muuntogeenistä soijaa on aiheuttanut tuulta ja keskustelua. Bioturvayhdistys ja SLL järjestöistä ovat ainakin ottaneet tiukasti kantaa. Gmo-vapaa Suomi -kampanja on myös kehottanut boikottiin.

Siirtyminen gm-soijaan kesäaikana tuntuu hyvin tietoiselta ratkaisulta. Ajatellaan, että asia menee ohi monilta ja reagointikin hidastuu. Tiedotusvälineiden uutisointi on kesätoimittajien varassa ja tiedottaminen on yrityksen paremmin hallittavissa.

En usko, että tuottajapuolella nielaistaan tällaista yhden yrityksen päätöstä mustata koko maan elintarviketuotanto. Siitä antaa vinkkiä esimerkiksi MT:n viikon kysymyksen kommentit, blogissaan Weijo ja maatalousministeri Anttilan yllättävä tiedote.

Lounaisfarmi Oy:n osuus on mielenkiintoinen. LSO on sen osaomistaja. Lounaisfarmi oli osallisena 2006 vuoden alussa esiin tulleessa gm-soijan laittomassa välittämisessä merkitsemättömänä maatiloille. En ole tietoinen, onko siitä jo tullut päätöstä oikeudesta tai menikö se oikeuteen asti.

Tämän päätöksen valossa tuo ”vahinko” tuntuu tahalliselta kokeelta siitä, kuinka tuottajat ja kuluttajat reagoivat.

Aiheesta on keskustelu käynnissä myös Hesarin palstalla ja Suomi24:ssä. Tosin se tuppaa taas menemään tylsäksi mustamaalaukseksi asiasta keskustelun sijaan.

Uskon, että LSO:n päätös tulee nostattamaan kriittisten tuottajien ja kuluttajien ääntä esille. Vaikka en ole tainnut juuri mitään HK:n tuotetta ostaakaan, pistän yrityksen täysin boikottiin tämän keissin takia. Ja muistan kertoa asiasta myös tutuille.