Katselin Live Earth -konsertteja TV:stä ja kävin tutustumassa myös konserttien sivuihin. Puitteet olivat toki hienot ja väliin näytetyt videopätkät taitavasti toteutettuja.

On välttämätöntä, että suuri osa ihmisistä herää näkemään maailman huonon tilan ja suunnan. Live Earth-konsertit eivät varmasti saa yksinään aikaan merkittävää muutosta. Mutta osana järjestöjen ja kansalaisliikkeiden toimintaa; myös jatkumona Goren elokuvalle, sillä voi olla merkitystä.

Mielestäni Live Earthin ongelma on, että se kuitenkin latistui näpertelyyn ja kaksinaamaisuuteen. Ökyrikkaiden julkkisten elämäntapa muutoksena kertakäyttöisten kahvinsuodattimien vaihtaminen kestosuodattimeen tai musiikin lataaminen netistä kaupan sijasta, antavat väärän kuvan todella tarvittavasta elämäntavan muutoksesta länsimaissa.

Sivuilla ja konserteissa olisi voitu tuoda selvemmin esiin sitä, että todella isojenkin muutosten tekeminen on täysin mahdollista eikä tarkoita elämänlaadusta tinkimistä. Tätä järjestöt ja käytännön esimerkit onneksi tuovat esiin.

Toinen, joskin hyvin erilainen mediatapaus on irlantilaisen Steorn-yhtiön Orbo eli väitetty vapaa energia -kone. En ole kovin tarkkaan seurannut tapausta, mutta tällä viikolla vahtasin lupailtua koneen paljastamista Kinetica-museossa. En ollut yllättynyt, että Steornilla tuli "teknisia ongelmia" ja avajaiset siirrettiin määräämättömään tulevaisuuteen.

Kummallinen ja uskomaton tapaus tuo Steorn, mutta ehkä juuri siksi niin monia kiinnostava. Paljastuukohan Orbo loppujen lopuksi mediatempaukseksi; kokeiluksi siitä miten paljon yleisöä voidaan vedättää? Toki toivon, että Orbo voisi paljastua todelliseksi teknologiseksi läpimurroksi.