Täytyy vähän urputtaa. Olen pettynyt taas siihen, kuinka huonoja tavaroita myydään.

Esikoisen kumisaappaat olivat alle vuoden vanhat, kun ne olivat aivan riekaleina saumoista. Erityisesti harmittaa, kun luulin ostaneeni ainakin merkin (Viking) perusteella laadukkaat saappaat.

Ymmärrän toki yritysten ansaintalogiikan: mitä lyhyemmän aikaa tuote kestää, sen enemmän sitä joudutaan ostamaan. Tuo logiikka lyö kuitenkin pahasti ristiin ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kanssa.

Ekologisesti ei tietenkään ole kestävää, että raaka-aineita ja energiaa haaskataan huonojen tuotteiden tekemiseen. Luin huuli pyöreänä, että Kuluttajaviraston mukaan pyykinpesukoneen käyttöiäksi katsotaan noin 3 vuotta! Ja entistä vaikeampaa on saada jokin kone korjattua, koska niistä on tehty sellaisia, että varaosia ei pysty vaihtamaan taikka yhden osan hinta on koko uuden koneen verran.

Kodinkoneissa on onneksi nykyään energialuokitus. Vielä tarvittaisiin korjausluokitus eli kuinka hyvin on mahdollista saada varaosia ja mikä korjauksen hinnaksi tulee. Tässä vihjettä Kuluttajavirastolle.

Ja voisi Kuluttajavirasto lisäksi alkaa pitämään mustaa listaa sellaisista käyttötuotteista, jotka eivät kestä. Kuluttaja voisi ilmoittaa mielestään liian ajoissa hajonneen tuotteen ja mikäli samasta tuotteesta tulisi monta ilmoitusta, lisättäisiin se listalle.