Tiedot hallitusneuvotteluista kertovat keskustan vaativan vesienergian lisäämistä, käytännössä siis Vuotoksen rakentamista. Vuotoksen tuottamalla energiamäärällä ei ole maan energiantuotannossa merkitystä riekon papanan vertaa. Kyse on vain ja ainoastaan lisäydinvoiman säätövoimasta.

Olen käynyt Vuotoksella vuosia sitten. Osallistuin Vuotoksen säilyttämistä puolustavaan soutuun ja liityin osakkaaksi Vuotoksen Voima Oy:hyn. Samoilin muutamia päiviä suunnitellulla allasalueella ja juttelin paikallisten kanssa.

Minun kaaliini ei mene, kuinka keskusta voi aina uudestaan ottaa Vuotoksen esille, piittaamatta lainkaan paikallisten asukkaiden elämästä. Ihmiset joutuvat elämään vuosikaupalla epätietoisuudessa ja eri mieltä olevat ovat vihoissa. Naturan jälkeen tilanne näytti vihdoinkin ratkaistulta.

Vuotoksen rakentaminen olisi paha virhe. Sen vaikutus kansainväliseen kuvaamme olisi suuresti negatiivinen, liitettynä vielä Ylä-Lapin metsien hakkuista jo välitettyyn tietoon. EU-komission mallioppilas ei varmasti olisi hyvässä huudossa. Halajaako keskusta todellakin riskeerata juuri nyt, kun 141-tuen neuvottelut alkavat?

Tiedän, että Oras Tynkkynen ja Erkki Pulliainen ovat esittäneet hyviä vaihtoehtoja. Negawatteja lisää, tuulivoimaa, hajautettua pien-CHP:tä. Rauha Vuotokselle!