Ilkka-lehti kertoo mielenkiintoisesta huomiostaan. Lisäydinvoimaa kannattavat kansanedustajaehdokkaat ovat haluttomampia vähentämään ilmastopäästöjä, kuin muut. Tämä lehti on huomannut vertailemalla MTV3:n ja kansalaisjärjestöjen vaalikoneita.

Hienoa Ilkka! Pitkästä aikaa kunnon tutkivaa journalismia.

Tottakai katsoin kuinka tuo toteutuu keskisuomalaisehdokkaiden osalta. Löysin ainakin Jaakko Selinin (kok.) ja Asmo Maanselän (kd.) vastauksissa tämän korrelaation. Voit vertailla Selin vastauksia MTV3:n koneeseen ja Kepan koneeseen sekä Maanselän: MTV3 ja Kepa. Selvää kauraa.

Ilmastonmuutosta käytetään siis keppihevosena lisäydinvoiman rakentamiselle. Päästöjä ei olla valmiita vähentämään, eikä lisäydinvoima siihen toisikaan parannusta.

Peruslähtökohta on, että energiaa voidaan säästää huomattavasti. Kuudes ja ehkä viideskin ydinvoimala tulevat tarpeettomiksi pelkillä säästöillä. Samaan aikaan pitää lisätä uusiutuvan energian investointitukia ja syöttötariffien sekä veroohjauksen avulla luoda niille hyvä alkusysäys. Jatkossa painotus siirtyy markkinatalouden ja päästökauppajärjestelmän ohjaukseen.

Ydinvoima ja uusiutuvat ovat toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Molemmat eivät voi toteutua. Toivottavasti vihdoin äänestäjät näkevät naamioiden taakse. Vihreät ovat selkeästi ydinvoimaa vastaan ja uusiutuvien puolesta. Ääni ei mene taivaan tuuliin hiilidioksidin mukana.