Haapamäellä pidettiin tiistaina keskustelutilaisuus Keurusseudun tulevaisuudesta. Siis simppelisti, ruvettaisko kimppaan palveluiden tuottamisessa vai muutettaisko ihan yhteen.

Palveluiden tuottamiseen annettu puitelaki määrittää vähimmäisväestöpohjaksi 20 000 asukasta. Tämän täyttymiseen ei riitä Keuruun ja Multian asukkaat. Eikä vielä kolmannenkaan naapurikunnan lisä.

Tietynlaisina haittoina alueen kunnilla on maakunnan laidalla sijaitseminen. Työssäkäynti kasvukeskuksissa on vain harvoille vaihtoehto.

Yhteistyön kehittämisen kannalta maakunnan rajan ei saa olla ongelma reuna-alueiden kunnille.

Pitäisin Mäntän, Vilppulan, Keuruun ja Multian välistä yhteistyötä - johti se liitokseen tai ei – kaikkein lupaavimpana. Haapamäen tilaisuudessa olikin edustajat juuri näistä kunnista, pl. Multia.

Multialta Mäntän keskustaan on 53 km, Keuruulta 33 km. Tämän pienemmällä halkaisijalla olevaa yhteistyöaluetta ei riittävällä väestöpohjalla löydy. Toinen tärkeä syy tähän yhteistyösuuntaan on olemassa oleva rautatieverkko ja hyvä tieyhteys. Junayhteyksia pitäisi toki kehittää työmatkaliikenteeseen sopivaksi.

Keuruu on historiallisesti ollut osa Pirkanmaata, siksi sitäkään suuntaa ei pidä heittää pois vaihtoehtona. Eri asia on tulisiko uusi kunta Keski-Suomen vai Pirkanmaan liittoon.

Mielenkiintoista nähdä mitä Keuruun kaupunginhallitus ja -valtuusto aikoo tehdä. Vilppulassa näyttäisi valtuuston pj:n puheiden perusteella olevan kiinnostusta yhteistyöhön.

Yhdistymisistä saatavia porkkanarahoja on mahdollista saada vuoteen 2012 asti. On siis mahdollista tehdä aluksi yhteistyötä ja syventää sitä, mikäli kokemukset ovat hyviä.