Ilmastonmuutoksesta ovat kaikki huolissaan, ja syystä.

Eilen pidimme Keuruulla Epämiellyttävä totuus -elokuvan näytöksen Vihreän Keski-Suomen järjestämänä. Paikalle pääsi myös Heidi Hautala kommentoimaan tilannetta istuvan kansanedustajan näkökulmasta.
424565.jpg
Hyvä keskustelu elokuvan jälkeen keskittyi kunnallisiin mahdollisuuksiin ja liikennebiopolttoaineiden eroihin. Pitäisikö keskittyä edistämään jotakin tiettyä biopolttoainetta vai vähän kaikkia. Itse pidän selvänä, että biokaasu on tällä hetkellä tuotantomääränsä potentiaalilta paras vaihtoehto keskittyä.

Mutta biokaasun edistyminen on ollut hyvin hidasta. Arjo Heinsolan mukaan investointitukien myöntäminen biokaasulle on tämän vuoden alusta asti ihan kielletty! Tähänkin asti on ollut jo selvä, että biokaasu astuu keskitetyn energiaratkaisun (ja siis suuryhtiöiden) varpaille.

Biodieselin käyttöön otto tuntuu olevan helpommin sulatettavissa. Ja koska biodieselin tilatuotanto on melko yksinkertaista sekä se lisäisi sinänsäkin kannattetavaa rypsin viljelyä ja näin parantaisi valkuaisomavaraisuutta, pidän biodieselin valmisteveron poistoa tai tuntuvaa alennusta hyvin kannatettavana.
424608.jpg
Heidi Hautala lopetti tilaisuuden hyviin sanoin, jotka olin mielessäni itsekin varautunut sanomaan. "Ilmastonmuutos on meille myös mahdollisuus. Mahdollisuus löytää yhteinen haaste ja tavoite ja pelastaa maapallon suunta."