Tapahtumia tuppaa. Viimeiset neljä viikkoa on kalenteri jo läkähdyttävän täynnä. En ollut odottanut näin suurta sitovuutta lähtiessäni ehdolle. En silti kadu. Ja onneksi pystyn hyvin osallistumaan tapahtumiin, kun pidän taukoa osa-aikalomittamisesta.

Sain kutsun Kuhmoisissa pidettyyn nimekkääseen paneeliin. Osallistujina .oli mm. Mauri Pekkarinen, Reijo Laitinen, Toimi Kankaanniemi, Henna Virkkunen. Vihreiltä kaverinani oli Tuija-Elina Lindström

Paneelista sukeutui kohtalainen 3-tuntinen mittelö. Pääosan varasti Kankaanniemen ja Pekkarisen nokittelu toisilleen. Saimme varsin hyvin Tuija-Elinan kanssa myös pidettyä itsemme esillä tässä peruspalveluihin ja PARAS-hankkeeseen keskittyneessä tilaisuudessa. Pekkarinen älähti, kun pääsin esittämään biokaasun ja hajautetun energiatuotannon jääneen synteettisen biodieselin ja keskitettyjen laitosten suunnittelun alle.


Paneelin järjestäjät halusivat erityisesti kuulla pienten syrjäisten kuntien tulevaisuudesta. Painotin sitä, että valtionosuusjärjestelmässä täytyy tulla muutoksia, riippumatta siitä yhdistyvätkö kunnat tai tekevät palvelutuotannon yhteistyötä. Kovat ajat pienillä kunnilla tulee olemaan, jos nykyhallituksen keskittämistä edistävä politiikka jatkuu.

Hiukan yllättäen sudet eivät nousseet esille edes yleisökysymyksissä, vaikka vain pari päivää aiemmin Kuhmoisissa kaadettiin pantasusinaaras Ursa. Hyvä niin, sillä ei susiasia ole kuolemankysymys asukkaille, vaikkakin välillä kotieläimille. Toimi Kankaanniemi (kd.) kyllä yritti populistisesti ratsastaa sudella EU-kritiikissään.

Tänään kävin junalla Oriveden anoppilasta käsin Jyväskylässä JAMKO:n jamko.fi paneelissa. Parhaiten vedetty paneeli tähän asti. Tiukka puheenjohtajuus, hyviä kysymyksiä ja pysyttiin täysin aikataulussa. Muuten oli jokseenkin tuttua kauraa, mutta kokoomuksen Jaakko Selinin (kok.) ajatus Kioton sopimuksesta irtautumisesta ja sen perustelut olivat aivan käsittämättömiä. Tukea hän ei onneksi saanut. Sen sijaan Anu Reipas (kesk.) ja Piia Soininen (kd.) jatkavat puolueidensa ydinvoimaoption esittämistä; ”ovi on jätettävä raolleen”. Selin taas kannattaa ydinvoimaovea sepposen selälleen omavaraisuuteen vedoten, hoh hoijaa.

Junamatkalla taas mietin sitä, kuinka vähän meillä on panostettu junaliikenteen kehittämiseen. Pienet asemat ovat pimeinä, eikä pääse edes lämmittelemään odotellessaan junaa. Ei tauluja tai kuulutuksia junan tuloajasta, kun alkavat olla myöhässä, radat rapakunnossa. Ei ole ihme, jos matkustajat ovat tyytymättömiä ja monien rataosuuksien matkustajamäärät ovat laskussa!