Osallistuin tiistaina Saarijärven lukiossa ja yläasteella kahteen peräkkäiseen nuorisopaneeliin. Osallistujina:Henna-Riikka Andersson, Elina Soininen, Piia Soininen, Aino Kainulainen ja Antti Suomala. Nyt oli paneelin vetäjillä hommat hyvin hanskassa ja tiukkoja kysymyksiä tuli lukiolaisten paneelissa myös kuulijoilta.

Pääsin näpäyttämään keskustaa edustanutta Antti Suomalaa pariin otteeseen mielestäni onnistuneesti. Ydinvoiman lisärakentamisen omavaraisuusväite oli niin kökkö, etten voinut olla kertomatta miten monikansallista ko. puljun rakentaminen ja polttoainetuotanto on.

Yksi suurinta keskustelua, yleisössäkin intohimoja, herättäneistä aiheista oli homojen adoptio-oikeus. Puolustin, kokoomuksen, vasurien ja SKP:n ehdokkaan tukiessa, samaa sukupuolta olevien parien oikeutta adoptioon.

Absurdiksi homma meni, kun Suomala väitti olevan homojen adoption olevan luonnonvastaista! Kuinka adoptio on luonnonvastaista? Ymmärän kyllä, jos kaksi miestä tai kaksi naista saisi aikaan jälkikasvua ja sitä väitettäisiin luonnonvastaiseksi.

On ärsyttävää, kun moraalisia ja uskonnollisia kysymyksiä yritetään pukea johonkin muuhun kaapuun. Sanokoon sitten reilusti, ettei kannata jotain, koska kirkko tai raamattu tai koraani tai mikä tahansa ei sitä kannata. Silloin keskustelu on reilua.

Pikkupoikien kanssa aloitimme kampanjalehtien (pdf) luukutuksen. Apua saamme myös tukiryhmän aikuisjäseniltä. Mukavaa puuhaa ulkoilla ja jakaa lehtiä. Tosin harvemmin asutut paikat joutuu jakamaan auton kyydistä.

Eipä mennyt kuin päivä ja joku oli jo vetänyt herneen nenäänsä pienestä lehden yksityiskohdasta. Hän luuli minun olevan tulossa Talvikihaukseen vaaliteltalla ja sai kaupungin työntekijän soittamaan kampanjapäällikölleni toisen käden tiedon perusteella kitkerän puhelun. No, selvitimme yhdessä asian oikean laidan.

Keuruulla ei ole tainnut olla vihreää toimintaa näin näkyvästi vaalien alla. Ilmankos vakiintuneita piirejä alkaa sapettaa. Se taitaa tarkoittaa, että onnistumistani pelätään.

Tänään taas on ollut kiireinen päivä. On saanut korjailla vähän kaikenlaista. Viemärin poistoilmaputki jäätyi, pellettipoltin teki tenän ja pieni sähköpatteri temppuilee.

Teurastin myös yhden Ekokylän vuohista, jolla oli krooninen utaretulehdus. Elämän lopettaminen kirpaisee aina. Ei sitä hyvillä mielin tee. Silti eläimen nahkominen ja lihojen pilkkominen tuntuu luonnolliselta.