Unelmien kylä -dokumentti keräsi kohtalaisesti ensiesityksellään katsojia. Tänään tulee uusinta.

Dokumentti on jonkin verran keskusteluttanut muutamissa blogeissa, ainakin Kirsi Haapalan ja Maalaisen.

Valitettavasti - mutta täytyy sanoa odotetusti - keskustelua on sävyttänyt halu etsiä negatiivista Keuruun Ekokylästä. Virheiden ja ongelmien kautta voi toki kehittää eri asioita, mutta sävy voi olla ongelmia ratkova, eikä niiden nostamista ilkuttavaksi.

Minä uskon, että ekokylät ovat tärkeitä paikkoja, missä voidaan etsiä parempia ratkaisuja tälle ajalle ominaisen yltiöyksilöllisyyden korostamiselle ja testata erityisesti ruohonjuuritason ja yksinkertaisia (lue taloudellisia) ekologisia ratkaisuja.

Kaksi seikkaa tulee mieleen, mitä haluan noissa kirjoituksissa erityisesti kommentoida.

Ensinnä, eläimet ekokylässä. Keuruun Ekokylässä on ollut aikojen saatossa monenlaisia eläimiä. Osa on ollut  jonkin asukkaan omia ja osa taas yhteisön yhteisessä vastuussa. Lehmiä ei ole ikinä ollut.

Ehdotin lehmän ja mahdollisesti sen vasikan hankkimista, koska silloin yhteisö olisi saanut itse tuotettua maitoa, teurasuhan alla olleita kyyttöjä olisi saatu turvaan ja jotain pellon kulmaa olisi voitu laiduntaa. Koin itse eläinten pidon hyvin luomutilalle sopivaksi, mutta perheen tilanteen takia en voinut yksin ottaa vastuuta eläimen hoidosta.

Yllätys - ja vähän pettymys - oli, että muita hoitajiksi kiinnostuneita ei löytynyt. Ymmärrän kyllä, että kaikilla oli omat työnsä eikä halua sitoutua uusiin projekteihin. Taustalla oli myös se, että muutama vegaani ja kasvissyöjä ei nähnyt suopeasti uusien eläinten hankkimista. Lehmä jäi hankkimatta ja hyvä niin.

Toinen asia, jota on kommentoitu oli perunan nostossa käytetyn traktorin ohjaus. Vaikka en olekaan pitkään maata viljellyt, tunnen aivan riittävästi traktoreita sanoakseni, että ohjauksessa oli vikaa. Kyseinen traktori oli lainassa joltain naapurilta ja sen ohjaus oli todellakin hidas reagoimaan. En muista johtuiko vika ilmasta järjestelmässä vai sylinteristä, mutta vikaa kuitenkin oli.