Keuruulla on aikaisemmat valtuustot lisänneet (Lampisen Sepon kovasta pyristelystä huolimatta) kunnan velkataakkaa huomattavasti.  Talouskysymykset tulevat olemaan seuraavan valtuustokauden aikana iso kysymys, kun taantuma iskee myös Suomen kuntatalouteen.

Ohessa on Suur-Keuruuseen kirjoittamani mielipide, mistä käynee ilmi minkä tyyppisiä lääkkeitä määräisin Keuruulla. Tämän lisäksi on varmasti paljon järkeviä säästökohteita löydettävissä. Ainakin vanhusten laitoshoidosta pitäisi jo ihmisoikeussyistä siirryttävä laajasti kotihoitoon. Tästä toimenpiteestä on tutkimusten mukaan odotettavissa myös selviä säästöjä.

                                                      ----------------------------------

Yhteisöllisyys ja paikallistalous Keurusseudun kulmakiviksi

Milloin olemme onnellisia? Onnellisuutta tuo puhdas, kaunis ja turvallinen asuinympäristö, ainakin muutama hyvä ihmissuhde ja mahdollisuus valintoihin omassa elämässään.

Onnellisuustutkijoiden mukaan yhdessä tekeminen lisää onnellisuutta ja terveyttä; jopa pidentää elinikää. Yhteinen vastuu asuinympäristöstämme puolestaan tuo turvallisuutta.

Usein onnellisuus kuitenkin pelkistyy toimeentuloon. Viime aikoina ekonomistit ovat varoitelleet Suomen laskevan taantumaan.

Miten siis Keurusseudulla voidaan turvata toimeentulo ja onnellisuus?

Vihreä näkemys on seuraavanlainen: luomalla monimuotoinen ja ihmisläheinen paikallistalous sekä samaan aikaan kehittää alueen yritysten kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla.

Tunnettu Worldwatchin Maailman tila -raportti kertoo energia-alan tuotekehityksen arvon nousseen noin 10 miljardiin, kymmenkertaistuen vain muutamassa vuodessa. Kehityksen tuloksena syntyy älykkäitä ratkaisuja aurinko-, tuuli-, biokaasu- ja polttotekniikassa.

Kahdesti Pulizer-palkinnon pokannut Thomas Friedman arvioi, että informaatioteknologian (IT) aikakautta seuraa energiateknologian (ET) aikakausi. Vihreä energiantuotannosta on tulossa sekä ihmiskunnan säilymiskysymys että alasta suuri taloudellinen mahdollisuus.

Bioenergia-alalla keurusseudulla on jo tapahtunut paljon. Energia-ala tarjoaa kuitenkin vielä paljon laajempia mahdollisuuksia seudulle, kunhan aluetta mainostetaan aktiiivisesti energia-alan yrityksien suuntaan.

Keuruun profiloituminen uusiutuvan energian kuntana ei kuitenkaan ole mahdollista, jos tänne rakennetaan turvetta hyödyntävä kaukolämpölaitos, kuten kaupungin enemmistöomistama yhtiö suunnittelee.

Paikallistalous puolestaan on lyhyesti sitä, että pidetään kotitalouksien rahat mahdollisimman paljon kierrossa paikallisten yrityksien kautta. Näin entistä useampi voi työllistää itseään pienyrittäjänä. Täällä ansaittu raha myös käytetään täällä, ja tuloksellaan yritys voi taas kehittää toimintaansa ja mahdollisesti tarjota lisää työtä paikallisille.

Paikallistaloutta tukemaan voitaisiin perustaa seudun yrityksissä ja yksityisten välillä hyväksyty vaihdannan yksikkö. Erityisen hyvin tällainen paikallisraha toimii kaikenlaisissa palvelualan yrityksissä.

Kehittämällä paikallistaloutta ja lisäämällä vuorovaikutusta toistemme kanssa voi Keurusseudusta piankin kehittyä maailman muutoksissa myötäilevä ja onnellisten ihmisten asuinpaikka.

Hannes Tuohiniitty
puheenjohtaja, Vihreä Keurusseutu ry
kuntavaaliehdokas (vihr.)