Energiateollisuus on julkaissut raportin, jonka pohjalta se väittää sähköntarpeen kasvavan Suomessa vuoteen 2020 mennessä noin 30%. Jäin ihan haavi auki luettuani tämän. Aivan käsittämätöntä!

Siis tilanteessa, missä energiansäästön pitäisi olla kannattavaa, väestö Suomessa ikääntyy, teknisesti pitäisi olla vähemmän kuluttavia sähkölaitteita, ilmastonmuutos alkaa vähentää lämmitystarvetta pamput esittävät naama peruslukemilla tällaisia väitteitä, heh heh.

Mutta toisaalta ymmärrän, että tuokin määrä sähköä pystyttäisiin kuluttamaan: ei muuta kuin jokaiselle suomalaiselle uusi - koko ajan valmiustilassa oleva plasma-tv kotiin ja mökille (jossa pidetään sähköllä peruslämpö ympäri vuoden), kaikenlaisia sähkölaitteita keittiöön ja olohuoneeseen, teollisuudelle ei mitään velvoitteita parantaa sähkösyöppöjä koneitaan esim. taajuusmuuttajilla, öljylämmityksen korvaaminen noin 1/3 sähköä kuluttavilla lämpöpumpuilla ja loput myytäisiin yli rajan.

Todellinen syy tähän ET:n raporttiin on lobata teollisuudelle halvan ydinenergian lisärakentamista. Teollisuuden märässä unessa Suomi olisi energian vientimaa ja ydinjäte haudattaisiin suomalaiseen peruskallioon.

Edelleen energia näyttäytyy aivan liian halpana. Kuinka moni tietääkään, että käytämme joka päivä 400 vuoden aikana tulleen aurinkoenergian verran energiaa,   joka pääosin on miljoonien vuosien aikana maaperään sitoutunutta. Kaikki mitä syömme nyt pankista on pois tulevilta polvilta ja vielä lisäävät velkaa ilmastonmuutoksen edistyessä.

Mutta jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että tämä painajainen ei toteudu. Meidän ei tarvitse toteuttaa tätä skenaariota vaan määrätietoisesti vähentää henkilökohtaista ja yhteisöidemme kulutusta. Sen näkee kyllä sähkölaskusta, kun seuraa kWh -saraketta.

Kannattaa huomioida, että mitä paikallisempaa energian tuotanto (vaikka sähkön ja lämmön yhteistuotanto) on, sitä läheisemoää sen kulutusta on seurata ja hallita.