Fortum-keskustelun jälkimainingeissa MTK on esittänyt varsin kiinnostavan suunnitelman hajautetun energiantuotannon toteuttamiseksi.

Kommentti saattaa povata jotain suunnanmuutosta tuossa ydinvoiman lisärakentamista tukeneessa pumpussa. Oltaisiinko sielläkin herätty siihen mahdollisuuteen, että selluteollisuus vähenee ja metsille täytyy keksiä muuta käyttöä?

Hienoa joka tapauksessa, että osataan jo puhua pienvoimalaitosten verkostosta. Yhdistetyn lämmön ja sähkön tuotantolaitoksissa (CHP) saataisiin hajautetun tuotannon kannattavuus hyvälle tasolle ja materiaalin kierto kestäväksi.

Sitten ehdotuksen ongelmapuoleen. Suhtaudun varauksella siihen, että valtio Vapon kautta tulisi verkon ylläpitäjäksi. Nyt on jo nähtävissä pellettipuolella, että Vapon lähes monopolistinen asema ei ole ollut kuluttajille etu: toimitukset eivät ole joustavia, hinta noussut ja pieni raaka-ainevirtoja vaikeampi käyttää hyväksi.

Energiamateriaalin tuottajillekin luulisi olevan eduksi, että ostajissa olisi valita. Taloudellisen kuljetusmatkan päässä olisi todennäköisesti muutama vaihtoehto.

MTK:lle tavoitteena olisi tietenkin päästä Vapon osakkaana (Metsäliiton kautta) todella vaikuttamaan valtakunnallisiin energiantuotannon päätöksiin. Mutta se olisi mahdollista myös perustamalla pieniä voimalaitoksia maa- ja metsätaloustuottajien, kuntien tai kuntayhtymien ja paikallisten sähkölaitosyhtiöiden sekä yrittäjien yhteisomisteisiä voimalaitoksia. Silloin päätöksen teko olisi kaikista demokraattisinta myös rivi MTK:laista ajatellen.

Tältä pohjalta. Toivottavasti ehdotukset ei hyydy joulun odotukseen ja lämpimään alkutalveen.